Український стенд на виставці TECHAGRO 2024

Чеська весна: що можуть показати наші виробники Чехії?

19 квітня 2024 262 0

Протягом 7-11 квітня у м. Брно (Чехія) проходила одна з найбільших виставок сільськогосподарської техніки в Європі TECHAGRO 2024. Ця виставка завжди вважалась третьою за важливістю в Європі та головною в Центральній Європі. Востаннє TECHAGRO відбулась ще у 2018 р., а потім через пандемію 6 років захід не проводився. Цього року до Брно знову прибули відвідувачі зі Східної та Центральної Європи.

«На TECHAGRO 2024 Федерація роботодавців України і зокрема Асоціація Украгромаш організувала пʼятий український національний стенд техніки і обладнання для агропромислового комплексу. Наша ключова мета – сприяння збереженню трудових колективів, створенню нових робочих місць на виробничих підприємствах, а для цього компанії потребують нових ринків та замовлень для розширення виробництв. Таку можливість дають їм міжнародні виставки. Через Посольство України в Чехії ми сконтактували з організаторами виставки та домовились про надання площі на преференційних умовах для українських виробників. Відтак на цій виставці представлено 5 українських компаній», — зазначила Діана Фаренюк, заступник Генерального директора з питань промислової політики Дирекції Федерації роботодавців України.

TECHAGRO 2024

Журналісти Kurkul.com відвідали виставку, щоб розповісти, яку продукцію українські виробники пропонують європейцям, як на український стенд реагують чехи та яка атмосфера виставки у Брно.


Українські компанії взяли участь попри логістичні перешкоди

В умовах війни, коли попередні ланцюжки продажу були перервані, українським виробникам важливо шукати нові ринки збуту. Наші технології та якість продукції вже в багатьох аспектах відповідають європейським стандартам. Тому зараз основне завдання виробників — розширити ринок збуту із збільшенням експортних поставок.

«Головна ціль учасників сьогоднішньої виставки — започаткувати нові партнерські відносини та розширити вже існуючі на європейському просторі. Дехто з сьогоднішніх учасників виставки вже має дилерів у Чехії, але цього недостатньо. Чеський ринок освоєно не дуже широко, тому є над чим працювати», — зазначила Діана Фаренюк.

Вона додала, що і Міністерство економіки, і Мінагрополітики  сприяють вирішенню організаційних питань, пов'язаних із участю українських експонентів на профільних закордонних міжнародних виставках.  Адже, нарощування обсягів експорту української продукції із високою доданою вартістю, як джерела валютних надходжень в Україну, для економіки країни має важливе значення.

Читайте також: Українські виробники на AGRITECHNICA: чим ми дивували європейців

Але, українські учасники зіштовхнулись із логістичними перешкодами, доправляючи до виставки зразки техніки.  В перший день на нашій українській експозиції ми побачили всього два види техніки і стенди із запасними частинами. Річ у тім, що, через блокування кордону, у виробників виникли труднощі із вчасною доставкою техніки до початку виставки. Представниця ФРУ додала, що організатори виставки пішли назустріч і дозволили розмістити у павільйоні техніку, щойно вона прибуде.

Як ми вже зазначали, участь на TECHAGRO 2024 взяли 5 українських виробників техніки і обладнання для АПК. Детальніше познайомимось з кожним з них.

Український бункер накопичувач адаптований під вимоги Європи

На виставці в Чехії компанія Egritech вперше. На національному стенді вона представила  бункер накопичувач перевантажувальний БНП-30. Ця модель розроблена та сертифікована під умови праці в Європі. Його ширина 2,54 м, вантажопідйомність 22 т, а обʼєм кузова — 30 м3.

«На замовлення наших європейських друзів і дилерів ми облаштували його задньою поворотною віссю. Відтак за умов малих складських приміщень, блокується задня вісь і колеса повертаються так, як повертається кермо. Таким чином бункер більш маневровий», — розповів комерційний директор компанії Сергій Костенко.

Представники компанії Egritech

Також бункер облаштований додатковою системою шиберних заслінок, що дозволяє робити прискорене вивантаження. Цей бункер вивантажує повний кузов за 3 хв. Додаткові  переваги — це 2 кардани, міцна вісь та зчеплення, двоконтурна пневматична система гальм. Цей бункер може агрегатуватися з технікою потужністю 220-240 кінських сил, тобто середньою лінійкою тракторів.

Сергій Костенко розповідає, що компанія напрацювала систему відносин з дилерами в Європі, а саме в Польщі, Румунії, Молдові, Болгарії та в процесі переговорів з Угорщиною. В Чехії вони також шукають потенційних партнерів.

«В кінці березня ми привезли БНП-30 на виставку в Литві й там також побачили, що іноземці цікавляться ним. Але ми повинні розуміти, що на ринку Європи зараз стагнація, падає виробництво і попит відтерміновується. Тому ми сподіваємось, що попит зросте й ми будемо збільшувати потужності, щоб вчасно задовольнити покупців», — зазначив представник Egritech.

бункер накопичувач Egritech

Він додав, що українські виробники мають своє місце на ринку Європи. Вітчизняна техніка дешевша за європейську внаслідок різниці в оплаті праці. І це вагомий важіль для наших продажів.

Універсальні цистерни для транспортування олії, пального та рідких добрив

Компанія Everlast спеціалізується на виготовленні напівпричепів для транспортування рідких та органічних добрив, олії, пального, цистерн для харчових продуктів чи молока. Тобто лінійка компанії включає бітумовози, олієвози, молоковози, паливозаправники, газові та аміачні напівпричепи-цистерни та розпилювачі гною.

«В Україні більшість аграріїв купують нашу продукцію для перевезення КАСу та безводного аміаку. Тут, в Європі, де є велика кількість біогазових заводів та розвинуте тваринництво, ми орієнтуємось на продаж напівпричепів для перевезення органічних добрив. У нас цей напрям тільки починає набирати популярності, але я бачу, що через кілька років потреби і в Україні на такого роду цистерни зростуть», — зазначив директор компанії Дмитро Коваленко.

Дмитро Коваленко, директор компанії Everlast

 Він розповідає, що орієнтуючись на ринок в Everlast почали випускати універсальні цистерни, які перевозять олію і, наприклад пальне чи КАС.  Такий універсальний варіант вигідний не тільки агрохолдингам, а й середнім фермерським господарствам, де техніка повинна бути багатозадачною.  

«В Європі більшість виробляють цистерни з чорного металу, який фарбують і оцинковують. Наші цистерни виготовлені з нержавіючої сталі, тому надійніші й більш універсальні. Наприклад, той же КАС не можна возити в фарбованій чи оцинкованій цистерні. Мало хто має спеціалістів-зварювальників нержавійки чи алюмінію. Ми ж маємо в цьому напрямку пріоритетність», — пояснив директор компанії.

Дмитро розповідає, що після виставки AGRITECHNICA 2023, компанії вдалось продати напряму товар в Німеччину та Словаччину. Але все ж Everlast розраховує знайти дилерів, які презентуватимуть їхню компанію у відповідних країнах.

«У нас значно зросли продажі після початку повномасштабного вторгнення, коли всім були потрібні бензовози. Зараз ажіотаж спав, тому ми працюємо у звичайному темпі.  Але коли зʼявляться потенційні покупці, готові збільшувати потужності виробництва і маємо для цього все потрібне», — підсумував Дмитро Коваленко.

Напівпричіп та тракторний маніпулятор на дистанційному керуванні

Компанія DLight на національному стенді представила тракторний маніпулятор DL Smart, та напівпричіп з краном-маніпулятором DL Agromaster. Також компанія готова продавати на європейський ринок захвати для сіна та лісу, викорчовувачі дерев та чагарників.

«DL AgroMaster — це напівпричіп для оперативного перевантаження 1 біг-бегу менш ніж за 1 хв. За швидкістю він випереджає більшість конкурентів на ринку. DL Smart призначений для використання у сільськогосподарських та фермерських підприємствах для навантаження та розвантаження посівного матеріалу, добрив, різних сипучих вантажів, а також на транспорті та промисловості. Ним можна керувати за допомогою дистанційного пульта», —  розповів представник компанії.

Читайте також: Комбікормовий цех — не мрія, а необхідність для ферми — досвід ФГ Озон

До крана-маніпулятора можуть приєднатись змінні органи — різні захвати для сіна, тюків, колод, сипучих вантажів та інші. У стандартній комплектації комплекс оснащений гаком для біг-бегів. Компанія DLight готова до серійного виробництва техніки та пропонує дилерам працювати над продажами.

Стенд компанії DLight на TECHAGRO 2024

«Наша техніка добре себе зарекомендувала на ринку, тому ми б хотіли знайти місцевих дилерів, які зможуть пропонувати кінцевим клієнтам нашу техніку. Нам зручніша така співпраця, оскільки так можна забезпечити сервісну підтримку кінцевим клієнтам. Наразі працюємо з Чехією, Словенією, Литвою та Латвією», — зазначив представник DLight.

Українські запчастини до імпортних сівалок та оприскувачів
Компанія «Бас-Агро Груп» виробляє запчастини для сівалок, оприскувачів, розкидачів мінеральних добрив, комплектуючі до сільгосптехніки. На сьогодні асортимент складає понад 3000 найменувань запчастин. Представництва компанії є в сімох країнах Європи, але в Чехії вона наразі не представлена, тому на TECHAGRO 2024 насамперед шукають партнерів.

«На своєму виробництві в Черкасах ми виробляємо запчастини, які відповідають всім технічним стандартам. У нас є деталі, як до техніки вітчизняних виробників, так і до міжнародних компаній, як Kverneland, Monosem, Kuhn, Horsch, Capello, Olimac Drago та ін. Намагаємося, щоб наша продукція була максимально наближена до оригіналу», — розповів директор «Бас-Агро Груп» Сергій Берневек.

На його думку, наразі, коли купівельна спроможність фермерів знизилась, всім аграріям актуальні запчастини-аналоги, які дешевші за оригінали.

«Наразі ми бачимо, що фермери, як в Україні, так і в Європі намагаються мінімізувати свої витрати. Тому  ми пропонуємо запчастини дешевшого сегмента. Для цього готуємось збільшувати потужності, закупили нові станки й намагаємося йти в сторону роботизації. Щодо питання кадрів, яке зараз важке для всіх галузей, то намагаємось залучати молодь. Ми співпрацюємо з місцевими училищами й пропонуємо студентам проходження практики та працевлаштування», — зазначив директор компанії.

Шнекові та камерні протруйники для насіння

Вперше на виставці в Брно й компанія «Львівагромашпроект», яка спеціалізується на виробництві протруювачів насіння та обладнання для внесення засобів захисту рослин. На сьогодні техніка «Львівагромашпроекту» активно продається на ринках Словаччини, Австрії та Німеччини. Тому мета компанії — знайти дилерів в Чехії, які підтримають інтереси «Львівагромашпроекту» на ринку країни.  

«Ми привезли сюди три протруювачі насіння, які є популярними в країнах Євросоюзу. Це машини для малих фермерів з продуктивністю від 1 до 3 т/год, а також машини для заводів-виробників насіння вже з більшою потужністю. Тобто наша продукція може покрити потреби, як малих фермерів, так і великих агропідприємств з зембанком в понад 10 000 га», — розповіли  представники компанії.

Стенд «Львівагромашпроект» на TECHAGRO 2024

В асортименті компанії камерні та шнекові протруювачі насіння. Зокрема йдеться про високопродуктивні пересувні камерні протруювачі зерна ПК-20 «Супер» П і ПК-20-02 «Супер» П, за допомогою яких протруєне насіння завантажується в автозавантажувач сівалок. Також це шнекові протруйники типу ПНШ-5 і ПНШ-3 із завантаженням протруєного насіння в мішки.

«Ми розуміємо, що нам доведеться активно працювати на ринках Євросоюзу, але ми не можемо це робити на повну потужність через складну ситуацію з війною в країні. Тому ми плануємо поступово розширювати свою присутність на цих ринках за допомогою дилерів. Ми готові надавати покупцям комплексний сервіс з гарантійним обслуговуванням та виїздом на місце», —  зазначили представники «Львівагромашпроекту».

Емоції та враження від виставки

Перебуваючи на виставці складалось враження не просто місця, де фермери діляться досвідом, а фермерського фестивалю. Пиво лилось ріками, а запах кнедликів переслідував повсюди — все в кращих традиціях чехів. З усім тим кілька нюансів цікавих нюансів ми для себе все ж виділили. 

По-перше, це те, що на виставці практично були відсутні великі міжнародні виробники техніки чи їхні дилери. Справді багато стендів було з локальними виробниками або ж з технікою бюджетного цінового сегмента.

«Наша ціль на цей рік — по максимуму дати підтримку чеським фермерам, включаючи й виробників чеської техніки», — заявив зі сцени міністр сільського господарства Чехії Марек Виборний.

Виставка TECHAGRO 2024

По-друге, на виставці ми бачили декілька компаній, які продають вживану техніку. Переважно це техніка віком 4-5 років, імпортована з Німеччини. Власник однієї з компаній нам розповів, що попит в Чехії на таку техніку шалений, і продає він її у всі сусідні країни та навіть в Україну. Ціна цієї техніки на 20-30% дешевша нової, а за кілька років вона не встигає, зноситись чи застаріти. 

«Нам важливо, щоб були ті, хто купує нову техніку, бо тоді ми маємо в кого її викуповувати», — сміється власник компанії.  

Третій момент, це те, що ми побачили велику кількість спецтехніки. Варто розуміти, що Брно, знаходиться в регіоні Південна Моравія, який славиться своїми виноградниками та виробництвом овочів та фруктів. Тому, орієнтуючись на фермерів з регіону, компанії презентували техніку для садівництва, комбайни для збору капусти, чи системи-відлякувачі птахів для садів.

Щодо українського стенда, то спостерігаючи збоку ми справді побачили, що відвідувачі підходили й цікавились асортиментом компаній. Жодної агресії чи презирства, про яку говорять політики-популісти, щодо українського стенда не було. Навпаки, люди питали про продукцію, розглядали експонати та вступали в діалог з українськими виробниками.

Переможці TECHAGRO 2024 та українець у журі конкурсу

Як і в кожній виставці, обовʼязковою складовою є визначення найкращих в певних номінаціях та вручення нагород. Цьогоріч за нагороди Grand Prix змагалися 37 експонатів, з журі обрало 12 переможців. Приємно, що в цьому році членом конкурсної комісії нагород Grand Prix став український фахівець, кандидат технічних наук Віктор Сич. 

 «Це було нелегке завдання, тому що кількість призів обмежена. Я сподіваюся, що компанії використають ці нагороди для маркетингової діяльності та збільшення продажів. Бажаю всім виробникам і продавцям залучати нових клієнтів, а нагороджені технології дійсно допоможуть не лише чеське, але й світове сільське господарство», – прокоментував керівник оцінювальної комісії Їржі Машек.

Переможцями конкурсу стали:

  • Трактор Massey Ferguson MF 9S.425. Це трактор потужністю 425 к.с. із нової лінійки тракторів MF 9S. Він оснащений новою системою управління двигуном Datronic5 і MF Auto, безступінчастою трансмісією DynaVT і гідравлічною системою. Кабіна трактора Protec-U забезпечує високий комфорт для оператора, включаючи низький рівень шуму, відмінну видимість і прості ергономічні елементи керування.

Трактор Massey Ferguson MF 9S.425

  • Аплікатор Terrier для знищення польових мишей від P & L, spol. Це пристрій для підповерхневого застосування приманок для полівок, таким чином, щоб не створювати загрози нецільовим групам тварин.;
  • Самохідний обприскувач Dino III від чеського виробника AGRIO MZS;
  • Інтелектуальний блок живлення Fencee Energy DUO Cellular EDC150 LTE для електричної огорожі забезпечує пряме підключення до хмари та Інтернету за допомогою технології e-SIM. Система дозволяє керувати пристроєм з мобільного телефону або ПК на необмеженій відстані.
  • Багатоцільовий автономний робот Slopehelper з електроприводом автоматизує роботу на виноградниках і садах. Він охоплює весь сільськогосподарський цикл і широкий спектр робочих операцій від обробки ґрунту до збирання плодів. 
  • Proofminder — це програмне рішення, засноване на обробці детальних зображень, зроблених БПЛА. Він має дуже широкий спектр застосувань, від картографування популяції рослин, виявлення бур’янів і підготовки до точкового обприскування. Також програма може аналізувати шкоду завдану шкідниками або погодою, і оцінювати врожайність.
  • Робот-розпушувач Newman від ULLMANNA. Цей розпушувач є механічною альтернативою гербіцидному захисту посівів від небажаних бур’янів, а також забезпечує поверхневе розпушування ґрунту в рядку.

На TECHAGRO 2024 ввели дві спецномінації, які фокусуються на останніх питаннях сучасного сільського господарства. У категорії «Розумне землеробство» комітет відзначив автономного польового робота з гусеничним шасі AgXeed AgBot 5.115T2 від голландського виробника AgXeed BV. Трактор з потужністю 115 кВт дозволяє проводити звичайні польові роботи та агрегатувати звичайні сільськогосподарські знаряддя. 

Друга нова категорія «Щодо утримання води в ґрунті» присвячена експонатам, які позитивно впливають на властивості ґрунту. Нагороду тут отримала компанія ESCUBE та її натуральне рослинне добриво, що містить мікрогель для гідроабсорбції. Він утримує воду в ґрунті та поступово доставляє її до кореневої системи рослин разом з іншими поживними речовинами, що підвищують життєдіяльність рослин.

 © Юлія Маковей, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus