Реклама

Земля може надати поштовх у кредитування фермерів — Нів’євський

29 квітня 2024 111 0
Земля може надати поштовх у кредитування фермерів — Нів’євський
Kurkul.com

З липня 2023 року на ринку земель с/г призначення спостерігається стійка тенденція до зростання кількості угод купівлі-продажу. Найбільший попит мають колишні «підмораторні» землі — для товарного сільгоспвиробництва та особистого селянського господарства.

Усього з моменту відкриття ринку земель було укладено 227,5 тис. угод купівлі-продажу сукупною площею 510,8 тис. га. Таким чином з моменту відкриття ринку земель 1 липня 2024 року в обігу знаходилося 1,24% від загальної кількості сільгоспземель в Україні.

Про це йшлось під час публічної дискусії «Ринок земель: нові гравці, нові виклики, нові перспективи», організованої Київською школою економіки спільно з Програмою USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО).

Як зазначається, лише за підсумками першого кварталу цього року капіталізація ринку  сільгоспземель збільшилась на 202,5 млрд грн. Не в останню чергу завдяки відкриттю доступу юридичних осіб до ринку з 1 січня цього року. 

За результатами перших трьох місяців цього року середньозважена ціна гектара сільгоспземлі збільшилась на 11,2%. Якщо в 4 кварталі минулого року вона становила 37,7 тис. грн, то у 1 кварталі 2024 р. зросла до 42 тис. грн/га. 

«Попри повномасштабну війну та доволі обмежену модель, ринок сільгоспземель в Україні успішно розвивається. Яскравим свідченням цьому є нещодавнє рішення Нацбанку щодо збільшення коефіцієнта ліквідності сільгоспземель з 0,35 до 0,5. Це вже відкрило можливість для агросектору та землевласників залучити додаткове фінансування на суму $25 млрд, що вже зіставно із щорічними фінансовими потребами аграріїв та землевласників», — відзначив керівник Проєкту «Земля незламності», віцепрезидент Київської школи економіки з економічної освіти професор Олег Нів’євський. 

На його переконання, земля в перспективі може надати поштовх у кредитуванні фермерів. Зокрема, в США земля як застава є переважним способом залученням фінансування до агросектору. 

За словами директорки Програми USAID АГРО Ксенії Сидоркіної, ринок земель с/г призначення — це додатковий ресурс для відновлення територій, потенціал якого ще тільки належить реалізувати спільними зусиллями уряду, законодавців та громад.

«Вже зараз сільськогосподарська земля приносить понад 13% від сукупних надходжень до місцевих бюджетів. А може приносити значно більше, якщо інші важливі реформи будуть реалізовані. Ми говоримо, передусім, про реформу просторового розвитку територій, проєкт земельного банку, консолідацію земель, зрошення, а також розвиток доступного кредитування для малих та середніх агровиробників, в тому числі й за підтримки Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві», — додала Ксенія Сидоркіна.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама